Arquitectura pública Teatre la Lira

detall del pati interior
detall del pati interior

El passat mes de juliol es van donar a conèixer els guanyadors del premis FAD d’ Arquitectura i Interiorisme 2013, de tots ells sense dubte el que més ens va impressionar va ser l’espai públic del teatre de la Lira de Ripoll, premiat en la categoria Ciutat i Paisatge.

(Es poden veure els guanyadors dels premis FAD a  www.arquinfad.org )

Per aquest motiu tenim ganes d’explicar la seva història i les nostres impressions sobre aquesta arquitectura pública.
Ja fa 10 anys que RCR Arquitectes i Joan Puigcorbé es van presentar a un concurs d’idees d’arquitectura que va convocar l’Ajuntament de Ripoll, per tal de recuperar un espai molt emblemàtic i a la vegada polèmic de la vila, l’antic teatre de “La Lira”.

vista des dels carrers de RipollL’espai públic sorgit per la demolició del teatre La Lira i davant del riu Ter, és a la vegada plaça, coberta, punt de trobada, d’arribades i vingudes però a la vegada és un espai “buit”.
Una passarel·la de 44 metres de longitud sobre el riu i amb dos nivells un per a vianants i zona de pas i l’altre com espai per a la contemplació amb seients de cara al riu, creant així un lloc d’estada i de transició al mateix temps, s’obre de cop per crear una nova porta al casc antic de la població.

L’única matèria utilitzada és l’acer (element molt emprat en l’arquitectura d’aquests estudi), que dóna una imatge de modernitat i a la vegada evoca el passat metal·lúrgic de Ripoll, conegut a tot Europa com la Farga catalana.

L’espai de la plaça, el conformen solament plans laterals i el sostre, amb peces de diferents amplades que creen ritmes diferents per l’entrada de la llum i la vegetació que creix al seu voltant, té una gran capacitat per a poder realitzar actes públics i també compta amb una sala polivalent en el subsòl i un bar que disposa de terrassa.

 

Deixem aquí la valoració del jurat del premis FAD d’arquitectura i interiorisme;

“Per l’aportació a la millora urbana del paisatge del front del riu a Ripoll i la seva capacitat de transformar un buit urbà amb un lloc cèntric, útil i dinamitzador, fent-ho en un llenguatge rigorós i atrevit, i d’una materialitat perdurable, oferint a l’hora noves propostes de mobilitat peatonal dins del poble.”

enquadrament des del Ter
enquadrament des del Ter
vista anterior i posterior amb la passarel.la
vista anterior i posterior amb la passarel.la

ESPACIO PÚBLICO TEATRO LA LIRA

El pasado mes de julio se dieron a conocer los ganadores de los premios FAD de Arquitectura e Interiorismo 2013, de
todos ellos sin duda el que más nos impresionó fue el espacio público del teatro de la Lira de Ripoll, premiado en la
categoría Ciudad y Paisaje.
( Se pueden ver los ganadores de los premios FAD en www.arquinfad.org )
Por este motivo tenemos ganas de contar su historia y nuestras impresiones sobre esta arquitectura.
Ya hace 10 años que RCR Arquitectes y Joan Puigcorbé se presentaron a un concurso de ideas que convocó el
Ayuntamiento de Ripoll, para recuperar un espacio muy emblemático y a la vez polémico, el antiguo teatro de «la Lira».
El espacio público surgido por la demolición del teatro La Lira y frente al río Ter, es a la vez plaza, cubierta, punto de
encuentro, de llegadas y venidas pero a la vez es un espacio «vacío» .
Una pasarela de 44 metros de longitud sobre el río y con dos niveles uno para peatones y zona de paso y el otro como
espacio para la contemplación con asientos de cara al río, creando así un lugar de estancia y de transición al mismo
tiempo, se abre de golpe para crear una nueva puerta en el casco antiguo de la población.

La única materia prima utilizada es el acero (material muy utilizado en la arquitectura de este estudio), que da una imagen de modernidad y a la vez evoca el pasado metalúrgico de Ripoll, conocido en toda Europa como la Farga catalana. El espacio de la plaza, lo conforman solamente planos laterales y el techo, con piezas de diferentes anchos que crean ritmos diferentes para la entrada de la luz y la vegetación que crece a su alrededor, tiene una gran capacidad para poder realizar actos públicos y también cuenta con una sala polivalente en el subsuelo y un bar con terraza.
Dejamos aquí la valoración del jurado de los premios FAD de arquitectura y interiorismo;
«Por el aporte a la mejora urbana del paisaje del frente del río Ripoll y su capacidad de transformar un vacío urbano con
un lugar céntrico , útil y dinamizador , haciéndolo en un lenguaje riguroso y atrevido , y de una materialidad perdurable, ofreciendo a la hora nuevas propuestas de movilidad peatonal dentro del pueblo . «


Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *